Friday, February 10, 2012

AIS KRIM JAGUNG SEDAP


hahaha..tengok gelagat anak2 ku ini..ini lah tandanya eskrim yg mama wat sangatttt sedap..eskrim blum beku..dapat rasa sisa2 pon jadilah dulu..hahaha..hingga menjilat spatula...

AISKRIM JAGUNG

Sumber: resipi diana

Bahan-bahannya

2 1/2 cawan creamer coffeemate
2 cawan susu fullcream/fresh/low fat (belasah apa yg ada kat dapoq)
1/2 cawan gula
1/2 tin krim jagung
sedikit pewarna kuning

cara-cara

1. campur coffeemate, susu dan gula..kacau sebati
2. masuk krim jagung..kacau sebati
3. masuk adunan eskrim dlm freezer..biar separuh beku
4. dah separuh beku, keluarkan..masuk dlm mixer dan pukul hingga gebu dan sekali ganda saiznya
5. masuk dlm bekas n bekukan..da beku..boleh belasah bersama keluarga..

kalau tak suka jagung..tak perlu boh jagung..jadi eskrim vanilla
nak lagi sinful (pinjam kata2 diana)..bancuh milo pekat2..tuang atas eskrim atau lebihan ganache coklat pon boleh..emmmmm

SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment